29.9.15

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων θεσμοθέτησε την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε σχολικού έτους.

Η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού για το τρέχον σχολικό έτος θα διεξαχθεί στις 5 Οκτωβρίου 2015 με θεματικό άξονα: 

«Σχολικός Αθλητισμός – Συμμετέχω και μαθαίνω τα Ολυμπιακά Ιδεώδη μέσα από τα Ολυμπιακά και τα Παραολυμπιακά Αθλήματα».

Ενδεικτικά, το πρόγραμμα της 2ης «Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού» περιλαμβάνει:

Αθλητικές και κινητικές δραστηριότητες, παιχνίδια, χορό, αθλήματα ανάλογα με την ηλικία των μαθητών/τριών. Οι δράσεις αυτές εμπλουτίζονται με προβολές ταινιών συναφούς θεματολογίας και διαδραστική συζήτηση – αναστοχασμός, επεξεργασία και συζήτηση για την έννοια του Ολυμπισμού, τα ιδεώδη και τις αξίες του, καθώς τα Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά αθλήματα κ.ά. μέσα από μικρά κείμενα, βίντεο,τίτλους αθλητικών εφημερίδων, βιογραφίες αθλητών καθώς και καλλιτεχνική – εικαστική – μουσική δημιουργία με συναφή θεματολογία (π.χ. δημιουργία αφίσας, πανό, κολάζ κλπ.).

Δ Ρ Α Σ Τ Η Ρ Ι Ο Τ Η Τ Ε Σ
1. Τα χρώματα των Αγώνων
Για μια πρώτη εξοικείωση με τους Ολυμπιακούς αγώνες είναι η παρακάτω. Θα βοηθήσεις τα πιο μικρά παιδιά να έρθουν σε επαφή με τα χρώματα και το σύμβολο των Αγώνων.





2. Μετάλλιο και δάδα
Μια εύκολη κατασκευή που θα κάνει ακόμη πιο έντονο το βιωματικό χαρακτήρα των δραστηριοτήτων












πηγή: alphamom

3. Διακόσμηση διαδρόμων
Για μπούμε στο κλίμα της διοργάνωσης


4. Παιχνίδια και αθλήματα 
Από τις δραστηριότητες δεν μπορεί να λείψουν αθλήματα και παιχνίδια στην αυλή του σχολείου.

5. Προβληματισμός και συζήτηση
Προβολή βίντεο και εικόνων στη φάση της αφόρμησης και ενεργοποίησης του μαθησιακού ενδιαφέροντος.








6. Ανάγνωση κειμένων




Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
(κάνε κλικ στον υπερσύνδεσμο)
«Η Δέσποινα και το περιστέρι» του Ευγένιου Τριβιζά
Το περιστέρι ανοίγει και πάλι τα φτερά του για να οδηγήσει όλους εσάς σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στο παρελθόν, στο παρόν και το μέλλον της μεγαλύτερης γιορτής της ανθρωπότητας: των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η Δέσποινα, ακούραστη συνταξιδιώτισσα στο πλάι του περιστεριού, είναι κοντά σας για να σας δείξει με τα δικά της μάτια όλα τα θαυμαστά πράγματα που είδε κι έμαθε στο μοναδικό αυτό ταξίδι.
Ένα ταξίδι που, για να το κάνει κανείς, αρκεί να εξακολουθεί να ονειρεύεται και να πιστεύει σε κάτι καλύτερο. Αρκεί να έχει τη δύναμη να παλέψει, να ιδρώσει, να προσπαθήσει. Αρκεί να είναι πρόθυμος να αγκαλιάσει καθημερινά, στην πράξη, μέσα από τις σκέψεις και τις ενέργειές του, ένα μικρό, λευκό περιστέρι. Για να κάνει πράξη τα ιδανικά της ειρήνης, της συμμετοχής, της γιορτής, της προσπάθειας.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αυτού, ο συγγραφέας προσφέρει με τρόπο απαράμιλλο, λιτό και συνάμα περιεκτικό, την ουσία, την ιστορία και το βαθύτερο νόημα της μεγάλης γιορτής των Ολυμπιακών Αγώνων, από την αρχαιότητα και τη γέννησή τους ως τις μέρες μας και την επιστροφή τους στο λίκνο τους, στην Αθήνα του 2004.
Μια αφήγηση συναρπαστική, αλλά και γεμάτη επίκαιρα διδάγματα, για να θυμάστε εσείς οι γονείς και να μαθαίνετε εσείς, τα παιδιά. 









(κάνε κλικ στον υπερσύνδεσμο)

(κάνε κλικ στονυπερσύνδεσμο)




Εγκύκλιος εδώ