7.3.24

ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΜΦΟΒΙΣΜΟΥ-6 ΜΑΡΤΙΟΥ

Η εβδομάδα 4-8 Μαρτίου είναι σε όλα τα σχολεία της χώρας μας μία εβδομάδα αφιερωμένη σε δράσεις κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, καθώς η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το 2012 ως η Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού (bullying).  

Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές/τριες και ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου μας συμμετείχαν σε σχετικές δραστηριότητες και δράσεις, ενώνοντας τις δυνάμεις τους ενάντια στο φαινόμενο της σχολικής βίας που, δυστυχώς, τείνει να πάρει ανησυχητικές διαστάσεις παγκοσμίως. Πιστεύοντας πως κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να ζει και να εργάζεται σε ένα σχολικό περιβάλλον που του παρέχει ασφάλεια, ηρεμία και σεβασμό, κρίναμε πως είναι απαραίτητη η δραστηριοποίησή μας για την ευαισθητοποίηση όλης της σχολικής κοινότητας.

Αρχικά, οι μαθητές/τριες συζήτησαν με τους/τις εκπαιδευτικούς στις τάξεις, ώστε να ενημερωθούν για τον σχολικό εκφοβισμό, τις μορφές του, τις αρνητικές του συνέπειες στο σχολικό περιβάλλον και ευαισθητοποιήθηκαν ως προς την πρόληψη  και την αντιμετώπισή του. Έπειτα, αντλώντας έμπνευση από τις παραπάνω συζητήσεις,  κάθε τάξη του σχολείου δημιούργησε ένα σχετικό ομαδικό εικαστικό έργο -αφίσα.  Επίσης, οι μαθητές, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, δημιούργησαν το δικό τους ρυθμικό σύνθημα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού και έμαθαν να το αποδίδουν ρυθμικά.

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε μια δράση ευαισθητοποίησης των μαθητών/ των γονέων και της τοπικής κοινωνίας, με τη συμμετοχή όλων των μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών και μελών του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, στο προαύλιο του σχολείου μας. Αρχικά, οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης μας παρουσίασαν με συντομία τον ορισμό του φαινομένου του εκφοβισμού, τις μορφές που μπορεί να πάρει ο εκφοβισμός στο σχολικό περιβάλλον και μας έδωσαν χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας, είτε είμαστε θύματα, είτε παρατηρητές. Στη συνέχεια όλες οι τάξεις, μας παρουσίασαν τις αφίσες τους. Έπειτα, οι μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης σχημάτισαν με γράμματα που είχαν σχεδιάσει σε χαρτόνια ένα σημαντικό μήνυμα: ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ. Αμέσως μετά όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς ενώσαμε τις φωνές μας και φωνάξαμε δυνατά το σύνθημά μας ώστε να ακουστεί σε όλη την τοπική κοινωνία:

Στη βία λέμε όχι.

στα χέρια που χτυπούν

στις λέξεις που πληγώνουν

στις πράξεις που απειλούν.

Η βία δεν χωράει στα σχολεία

θα την εξαφανίσουμε με όπλο τη φιλία.

Μαζί με τις φωνές μας πολύχρωμα μπαλόνια, σύμβολα του σχολείου της χαράς και της φιλίας, αφέθηκαν στον ουρανό και έστειλαν το μήνυμα μας παντού!!!

Το αφιέρωμά μας έκλεισε με ένα μελωδικό τραγούδι από τους μαθητές της Δ΄ τάξης, που μας υπενθύμισε πως ΜΟΝΑΧΑ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΑΠΗ υπάρχει και ελπίδα για το μέλλον!

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές μας!!!

Θερμές ευχαριστίες στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την πολύτιμη συνεργασία κατά την υλοποίηση της δράσης και την προσφορά των πολύχρωμων μπαλονιών και στη μητέρα μαθήτριας του σχολείου, κ. Ελένη Διακάκη, για τη λήψη φωτογραφικών στιγμιότυπων της δράσης και τη δημιουργία του σχετικού βίντεο.

Μπορείτε να δείτε μία σύνοψη των δράσεων μας στα παρακάτω ΒΙΝΤΕΟ:

ΒΙΝΤΕΟ 1 


ΒΙΝΤΕΟ 2




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.