22.3.24

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας ο εορτασμός της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821. Οι μαθητές της Γ΄ τάξης παρουσίασαν μία θεατρική παράσταση, η οποία με μια χιουμοριστική ματιά, μας θύμισε σημαντικές προσωπικότητες και καίρια γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης. Μαζί τους συνέπραξαν και οι μαθητές της Δ΄ τάξης που τραγούδησαν μαζί τους μελωδίες συνδεδεμένες με την ιστορική πορεία του ελληνισμού. Την προετοιμασία της γιορτής επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων Γ1 και Γ2 Αλέξανδρος Γελαδάρης και Ιωάννης Συνιώρης, η εκπαιδευτικός θεατρικής Αγωγής, κ. Τάνια Χαντζάρα, η εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, κ. Τασούλα Παπαπαύλου και η Διευθύντρια, Μαρία Μαγαλιού.     

Μέσα από το αφιέρωμα αυτό το σχολείο μας τίμησε την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης,  που αποτελεί ίσως το µεγαλύτερο γεγονός της νεότερης ιστορίας µας, αφού µε αυτήν το έθνος µας κατόρθωσε να αποκτήσει κρατική υπόσταση. Οι μαθητές, μέσα από τη θεατρική παράσταση, τους χορούς και τα τραγούδια που μας παρουσίασαν, μας μετέδωσαν τη φλόγα της επανάστασης, το ξέσπασμα του βασανισμένου από τον τουρκικό ζυγό ελληνικού λαού. Τίμησαν τους ραγιάδες που έγιναν ασυμβίβαστοι αγωνιστές και έκαναν το θαύμα που κατέπληξε ολόκληρη την Ευρώπη και ολόκληρη την οικουμένη! Ανέδειξαν το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής, που απέδειξε με την αυτοθυσία της πως κανείς λαός δεν µένει υπόδουλος όταν πάρει την υπέρτατη απόφαση να ζήσει ελεύθερος ή να πεθάνει. Γιατί, όπως πολύ εύστοχα δηλώνουν οι στίχοι του Κωστή Παλαμά:

«Η µεγαλοσύνη των λαών δε µετριέται µε το στρέµµα. Με της καρδιάς το πύρωµα µετριέται και το αίµα»

Στιγμιότυπα από τη γιορτή μας στο ακόλουθο βίντεο:



Ελπίζουμε τα παιδιά μας που γεννήθηκαν σ' αυτό το "πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού, τη θάλασσα και το φως  του ήλιου" να αντλούν έμπνευση από τα ιδανικά του ΄21 και τις διαχρονικές αξίες του Ελληνισµού και της Ορθοδοξίας και να διατηρούν άσβεστο το ελληνικό φως σε όλη την οικουμένη!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.