21.3.13

21 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων



Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21Μαρτίου.Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.


Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.
Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.






20.3.13

Εξερευνώντας τον κόσμο του Βυζαντίου


Η Ε’τάξη του σχολείου μας με χαρά συμμετείχε στο πιλοτικό πρόγραμμα της εφαρμογής διαδραστικών παιχνιδιών με θέμα «Εξερευνώντας τον κόσμο του Βυζαντίου», μια δημιουργία του: Eυρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων ,που έχει σαν σκοπό να φέρει τα παιδιά πιο κοντά στο Βυζαντινό πολιτισμό με ευχάριστο και παιγνιώδη τρόπο.
Το έργο «Εξερευνώντας τον κόσμο του Βυζαντίου» επιδιώκει να δημιουργήσει έναν διαδικτυακό πολυχώρο, ελεύθερα προσβάσιμο, ο οποίος θα αποτελέσει βασική πηγή πληροφόρησης για τον βυζαντινό πολιτισμό και μάλιστα σε δύο γλώσσες (ελληνικά-αγγλικά). Οι υπηρεσίες που προσφέρει το πόρταλ «Εξερευνώντας τον κόσμο του Βυζαντίου» είναι τέσσερις:
1)Η πρώτη έχει τη μορφή τριών προτεινόμενων ταξιδιωτικών διαδρομών σε βυζαντινές πόλεις (σταθμούς), όπου ο επισκέπτης προσλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα βυζαντινά μνημεία κάθε σταθμού με τη χρήση πολύμορφου υλικού (εικόνα, βίντεο, σχέδια, ψηφιακά πανοράματα).
2)Η δεύτερη προσφέρεται με τη μορφή μελέτης σε ποικίλο βάθος συγκεκριμένων θεμάτων, ανάλογα με τα είδη των χρηστών (εξειδικευμένο κοινό, μαθητές, και ευρύ κοινό).
3)Η τρίτη προσφέρεται με τη μορφή οκτώ εκπαιδευτικών παιχνιδιών για παιδιά ηλικίας 5-8 και 9-14 ετών. Μπορούν να μάθουν παίζοντας και να παίξουν μαθαίνοντας.
4)Τέλος, η τέταρτη υπηρεσία προσφέρεται με τη μορφή τριών ραδιοφωνικών εκπομπών, οι οποίες περιλαμβάνουν ιστορικά κείμενα και ένα παραμύθι που σχετίζονται με θέματα του βυζαντινού πολιτισμού .
Στις 8 Φεβρουαρίου υποδεχτήκαμε την Δρ. Φλώρα Καραγιάννη, υπεύθυνη του έργου. Τα οκτώ εκπαιδευτικά  παιχνίδια εφαρμόστηκαν αρχικά στην τάξη σε διαδραστικό πίνακα και στη συνέχεια στην αίθουσα πληροφορικής του σχολείου μας, όπου οι μαθητές απαντούσαν σε ερωτήσεις και συμπλήρωναν παζλ.
Στη συνέχεια, οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο, όπου αποτύπωσαν τις εντυπώσεις και τα συναισθήματά τους από αυτή την εμπειρία. Τέλος, με μεγάλο ενθουσιασμό ασχολήθηκαν με τις κατασκευές του κάθε παιχνιδιού.









Χθες, 19 Μαρτίου 2013, τα παιδιά της Ε’ τάξης μαζί με τις δασκάλες τους Kα Ελευθεριάδου και Kα Γκίνη, καθώς και την Πρόεδρο και  τη Γραμματέα του Συλλόγου Γονέων, παρευρέθηκαν στην επίσημη παρουσίαση του έργου «Εξερευνώντας τον κόσμο του Βυζαντίου» που έγινε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Για να μεταβείτε στην ιστοσελίδα του ιδρύματος , παρακαλώ πατήστε     (www.exploringbyzantium.gr).