8.9.16

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑΚΙΑ

Η μετάβαση των νηπίων από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο αποτελεί σημαντικό σταθμό στην εξέλιξη της προσωπικότητας των παιδιών και για αυτό δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ομαλή έκβαση της πορείας αυτής. Το βήμα από το ένα επίπεδο εκπαίδευσης στο άλλο αντιμετωπίζεται ως ένα θέμα που δεν αφορά μόνο το παιδί, αλλά όλα τα πρόσωπα και τους φορείς που εμπλέκονται με αυτό, καθώς και στις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους.
Με την είσοδο στο δημοτικό σχολείο, τελειώνει η εποχή της ανευθυνότητας και της ξεγνοιασιάς, καθώς σιγά – σιγά μεγαλώνουν οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις. Πλέον, απαιτείται προσαρμογή στη μαθησιακή διαδικασία η οποία χάνει τον χαρακτήρα του παιχνιδιού. Επιπρόσθετα, το παιδί απομακρύνεται από τη συναισθηματική ασφάλεια της οικογένειας, ερχόμενο αντιμέτωπο με νέες κοινωνικές σχέσεις, όπως αυτές που αναπτύσσονται με τους δασκάλους και την ομάδα των συνομηλίκων.
Το παιδί αισθάνεται όλη αυτή την αλλαγή της ζωής του και ανησυχεί. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που την πρώτη μέρα στο σχολείο βλέπουμε παιδιά να ξεσπούν σε δάκρυα ή να κρέμονται κυριολεκτικά από τη μητέρα τους. Ακόμα και αυτά που μοιάζουν αδιάφορα, κατά βάθος παρακολουθούν με δυσπιστία το νέο περιβάλλον και όσους εμπλέκονται με αυτό (προκλήσεις, περίεργη συμπεριφορά). Ωστόσο, η ταραχή των πρώτων ημερών δεν θα διαρκέσει πολύ. Σταδιακά, ο παιδικός εγωκεντρισμός υποχωρεί και το παιδί περνά από το «εγώ» στο «εμείς».
Μερικές χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς:

  • Διηγηθείτε μια ιστορία για ένα παιδί που ξεκινάει το σχολείο ή αφηγηθείτε τη δική σας πρώτη φορά στο σχολείο
  • Φροντίστε ώστε να γίνουν με χαρά και μαζί με το παιδί σας όλες οι προετοιμασίες που χρειάζονται για τη νέα σχολική χρονιά
  • Μπορείτε να μάθετε στο παιδί σας πώς να κάνει ερώτηση σηκώνοντας το χέρι του
  • Προσπαθήστε να είστε φυσικοί και συγκρατημένοι στη συμπεριφορά σας, σχετικά με την έναρξη της Α΄ Δημοτικού, ώστε να μην του μεταδώσετε εκνευρισμό και ανησυχία
  • Αποφύγετε εκφράσεις, είτε προς το παιδί είτε προς τρίτους, όπως: «Άσε, φέτος αρχίζουμε σχολείο και μας περιμένει δύσκολη χρονιά», «τέρμα αυτά που ήξερες, ούτε τηλεόραση, ούτε παιχνίδι, φέτος άλλαξαν τα πράγματα θα έχεις διάβασμα και υποχρεώσεις»
  • Ενημερώστε το παιδί για τις νέες του υποχρεώσεις, αλλά με μια αισιοδοξία και πίστη ότι θα τα καταφέρει
  • Περάστε το μήνυμα στο παιδί πως το σχολείο είναι δική του υπόθεση και ότι εσείς θα είστε δίπλα του αν σας χρειαστεί
  • Βοηθήστε το να γνωρίσει κάποιους από τους μελλοντικούς συμμαθητές του. Μπορείτε να τους καλείτε στο σπίτι
  • Προσπαθήστε να μην καθυστερείτε να πάρετε το παιδί σας από το σχολείο. Λίγα λεπτά φαντάζουν αιώνας όταν αισθανόμαστε ανασφάλεια
  • Μερικά παιδιά θέλουν να πουν τα πάντα για τη μέρα τους στο σχολείο. Βρείτε χρόνο για αυτό
  • Ακούστε χωρίς να κάνετε πολλές ερωτήσεις. Τα παιδιά μιλούν όταν είναι έτοιμα
  • Κάντε το άγνωστο, γνωστό. Απαντήστε στις ερωτήσεις του παιδιού σας με ειλικρίνεια και δώστε του να καταλάβει ότι το σχολείο είναι μία μικρή κοινωνία μέσα στην οποία θα βιώσει όλα τα συναισθήματα: τη χαρά, τη λύπη, τη αδικία κ.τ.λ.

Οι γονείς και οι δάσκαλοι είναι σύμμαχοι
  • Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στη συνεργασία που είναι ανάγκη να υπάρχει ανάμεσα στους γονείς και το σχολείο.
  • Ενημερώστε τον δάσκαλο για κάποιο οικογενειακό θέμα που μπορεί να έχει αναστατώσει το παιδί
  • Για κανέναν λόγο μην κάνετε δυσμενείς κρίσεις για τον δάσκαλο μπροστά στο παιδί, καθώς κάτι τέτοιο μειώνει το κύρος του
  • Αν το παιδί τιμωρηθεί, μη βιαστείτε να βγάλετε το συμπέρασμα πως αδικήθηκε, καθώς συχνά τα παιδιά λένε ψέματα για να δικαιολογηθούν. Ακούστε οι ίδιοι και την άποψη του δασκάλου
Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να θυμάστε ότι το κλειδί της επιτυχίας είναι η εμπιστοσύνη: η εμπιστοσύνη στο ίδιο σας το παιδί, αλλά και η εμπιστοσύνη στις ικανότητες σας ως γονείς και στη σχέση που χτίζετε μαζί του.

ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016 - 2017

Ήρθε η στιγμή να επιστρέψουμε στο σχολείο!

Να ξαναβρεθούμε και να ξεκινήσουμε μαζί μία νέα σχολική χρονιά!

Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου , στις 9:00, θα πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος αγιασμός για την έναρξη του νέου διδακτικού έτους.

Οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας δεν χρειάζεται να φέρουν την ημέρα του αγιασμού την τσάντα τους. Τα σχολικά εγχειρίδια θα μοιραστούν τις επόμενες μέρες.