6.4.26

ΔΡΑΣΕΙΣ E-TWINNING ΜΑΡΤΙΟΥ

Τον Μάρτιο οι μαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης ταξίδεψαν με τον Johnny Sharky, to eTwinfish και έφτασαν ως την Ανταρκτική! Η νέα αποστολή τους ήταν να διερευνήσουν και να αναζητήσουν λύσεις για το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη μας και το λιώσιμο των πάγων.

Αρχικά, μέσα από οπτικοακουστικό υλικό και συζητήσεις στην τάξη ευαισθητοποιήθηκαν γύρω από το θέμα της κλιματικής αλλαγής.
Στη συνέχεια, συνεργάστηκαν δημιουργικά και κατασκεύασαν μαζί με όλους τους φίλους τους, από τα υπόλοιπα 7 σχολεία της Ελλάδας της Κύπρου και της Ρουμανίας, ένα ψηφιακό επιτραπέζιο παιχνίδι, γνωστό σε όλους... "Το Φιδάκι", στην ψηφιακή πλατφόρμα Genially.
Κάθε τάξη συνέβαλε σε αυτό γράφοντας μια αιτία ή μια λύση για το πρόβλημα, συνοδευόμενη από μια αντίστοιχη ζωγραφιά, συμπληρώνοντας έτσι τα κουτάκια του παιχνιδιού.
Μέσα απο αυτήν την δράση, οι μαθητές μας ανέπτυξαν τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία, την ικανότητα τους στην αγγλική γλώσσα αλλα και την περιβαλλοντική τους συνείδηση. Και τώρα είμαστε έτοιμοι όλοι να διασκεδάσουμε παίζοντας το παιχνίδι! Απολαύστε το!
Οι Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί, 
Κοντογουλίδου Πόπη, Ε' τάξη.
Ανδρικοπούλου Ευγενία, ΣΤ' τάξη. 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΥΓΙΕΙΝΟΥ ΔΕΚΑΤΙΑΝΟΥ

 Στις 31 Μαρτίου ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός υγιεινού δεκατιανού που ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου, μεταξύ των τάξεων του σχολείου μας και εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμετοχής του σχολείου μας στην πιλοτική εφαρμογή του Προγράμματος JA PREVENT NCD, με στόχο  την προώθηση υγιεινού τρόπου ζωής στη σχολική κοινότητα.

Οι μαθητές/τριες ενθαρρύνθηκαν να καταναλώνουν υγιεινό δεκατιανό (φρούτα, λαχανικά, φρέσκους χυμούς) που είτε έφερναν από το σπίτι, είτε αγόραζαν από το σχολικό κυλικείο. Οι εκπαιδευτικοί και η σχολική νοσηλεύτρια κατέγραφαν καθημερινά  τον αριθμό μαθητών από κάθε τμήμα που κατανάλωναν υγιεινό δεκατιανό. Οι καταγραφές καταχωρούνταν σε αρχεία excel και καταμετρούνταν τα ποσοστά μαθητών που επέλεγαν υγιεινές τροφές για το δεκατιανό τους. 

Με βάση τις καταγραφές οι τάξεις που σημείωσαν τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής ήταν:

Δ΄ τάξη: ποσοσοτό 98%, Β΄ τάξη : ποσοστό 96%, ΣΤ΄ τάξη: ποσοστό 93%.

Ευχαριστούμε θερμά όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας που συμμετείχαν με ενθουσιασμό στη δράση. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τη Σχολική Νοσηλεύτρια κ. Δήμητρα Κουρτίδου που είχε τη μέριμνα για την καθημερινή καταγραφή, την υπεύθυνη του σχολικού μας κυλικείου κ. Μαρία Σαμπάλου για τις πολλές επιλογές σε φρούτα, φρουτοσαλάτες και φρεσκοστυμμένους χυμούς που πρόσφερε στους μαθητές/στις μαθήτριες και βεβαίως στους γονείς που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία και ενθάρρυναν τα παιδιά στην υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών επιλογών!

Η Δ΄τάξη έλαβε το βραβείο της μεγαλύτερης συμμετοχής!


  

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

 Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2026 (2 Απριλίου) πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας διάφορές δράσεις με στόχο την προώθηση του παιδικού βιβλίου και της ανάγνωσης.

Συγκεκριμένα κατά την εβδομάδα 27/3/2026 έως 3/4/2026

-πραγματοποιήσαμε τη δράση ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ: Την Παρασκευή 27/3/2026 το κουδούνι χτύπησε δύο διαδοχικά χτυπήματα για να σημάνει συναγερμό. Τι είδους συναγερμό; ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΑΓΕΡΜΟ. Τότε όλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί βγάλαμε από τις τσάντες μας το αγαπημένο μας βιβλίο και βυθιστήκαμε στη μαγεία των σελίδων του μέχρι τη λήξη του βιβλιοσυναγερμού.

-Τη Δευτέρα 30 και την Τρίτη 31 Μαρτίου 2026 όλοι οι μαθητές του σχολείου μας, ανά τμήμα,  είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, που φέτος δημιούργησε το Τμήμα της Παγόσμιας Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα της Κύπρου, μέσα από κυνήγι θησαυρού. Οι λέξεις του μηνύματος κρύφτηκαν σε διάφορα σημεία του προαυλίου και οι μαθητές, λύνοντας τον γρίφο που αντιστοιχούσε σε κάθε λέξη του μηνύματος, ανακάλυψαν σταδιακά τις λέξεις και συνέθεσαν το μήνυμα, βάζοντάς τες στη σειρά. Μετά την ανακάλυψη κάθε λέξης καλούνταν να ανταποκριθούν και σε μία δοκιμασία! Οι εκπαιδευτικοί κατέγραψαν τον χρόνο που χρειάστηκε κάθε τμήμα για να ανακαλύψει το μήνυμα και νκητής αναδείχθηκε η ΣΤ΄ τάξη! Μέσα από αυτή την παιγνιώδη δραστηριότητα όχι μόνο διασκεδάσαμε, αλλά και ανακαλύψαμε ένα διαχρονικό μήνυμα για την αξία του βιβλίου στη ζωή μας: «ΦΥΤΕΨΕ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΑΝΘΙΣΕΙ!».

Επιπλέον

-Οι μαθητές των τάξεων Α΄ και Β΄ με κέφι και φαντασία δημιούργησαν σελιδοδείκτες για τα αγαπημένα τους βιβλία.

-Οι μαθητές της Γ΄ τάξης δημιούργησαν ευφάνταστα κόμικς για τη σπουδαιότητα του βιβλίου και της ανάγνωσης στη ζωή μας.

-Οι μαθητές της Δ΄ τάξης δημιούργησαν σελιδοδείκτες και εμπνεύστηκαν τις δικές τους εικονοϊστορίες με αφορμή εικόνες που επέλεξαν.

-Οι μαθητές την τάξεων Ε΄ και ΣΤ΄ διάβασαν το βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση «Οι μεγάλοι μικροί: Οι αγωνιστές του 1821». Αντιπροωπεία μαθητών μάλιστα επισκέφθηκε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου την Κυριακή 29/3/2026, όπου είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τη συγγραφέα του βιβλίου και να συνομιλήσουν μαζί της, μεταφέροντας τις εντυπώσεις τους από την ανάγνωση του βιβλίου.

Επιπλέον, οι μαθητές των τάξεων Β΄ και Γ΄ έμαθαν «Το τραγούδι της βιβλιοθήκης» σε στίχους και μουσική  των εκπαιδευτικών Μουσικής Δημήτρη Σινάνογλου και Αθηνάς Τασούλα.

Αρκετές από τις παραπάνω δράσεις προτάθηκαν από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Χαϊδαρίου στο πλαίσιο εισήγησης για υλοποίηση κοινών δράσεων για τη βιβλίο από τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία του Δήμου μας και υιοθετήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του σχολείου μας.

Στα παρακάτω βίντεο αποτυπώνονται στιγμιότυπα από τις δράσεις μας



Ακούστε ΕΔΩ "ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ" από τους μαθητές της Δ΄ τάξης