13.2.17

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ

Η 13η Φεβρουαρίου ορίστηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, με απόφαση της Unesco στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, για να τιμάται η πρώτη μέρα λειτουργίας του ραδιοφώνου του ΟΗΕ, το 1946. 

Η Ελληνική Ραδιοφωνία, μπορεί να ιδρύθηκε το 1988, το ραδιόφωνο όμως στην Ελλάδα υπήρχε πολλά χρόνια πιο πριν. Ξεκίνησε ερασιτεχνικά (Ράδιο Τσιγγιρίδη - 1928) και συνέχισε στα χρόνια του πολέμου (1938). Το 1966, τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός σταθμός με το όνομα  Υ.ΕΝ.Ε.Δ. (Υπηρεσία Ενημερώσεως Ενόπλων Δυνάμεων) που το 1982 σταμάτησε να ελέγχεται από το στρατό και πέρασε στα χέρια του κράτους.

Η Ελληνική Ραδιοφωνία ονομάστηκε ΕΡΑ και χωρίστηκε στα εξής προγράμματα:

  • Πρώτο Πρόγραμμα



Προϋπήρχε ως Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών από ένα στούντιο μέσα στο Ζάππειον Μέγαρο, τους αναμεταδότες του να βρίσκονται στα Λιόσια και με σήμα τον κλασσικό «Τσοπανάκο». Με τη Γερμανική εισβολή σταμάτησε να εκπέμπει, για να επανέλθει το 1945 με νέο όνομα, ως το ραδιόφωνο του ΕΙΡ.
Το πρόγραμμα του σταθμού έχει κυρίως μουσική, ενώ ενδιάμεσα υπάρχει και δελτίο ειδήσεων.

  • Δεύτερο Πρόγραμμα






ακούστε ζωντανά


Ιδρύθηκε στις 11 Μαΐου 1952 για να συμπληρώσει με περισσότερο ψυχαγωγικό πρόγραμμα το Πρώτο Πρόγραμμα. Ήταν κυρίως επικεντρωμένο στην ελληνική μουσική και στις θεατρικές παραστάσεις. Λόγω της πανελλαδικής του εμβέλειας είναι κορυφαίο στην ακροαματικότητα.


  • Τρίτο Πρόγραμμα








 ακούστε ζωντανά


Ο σταθμός ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 1954 και έχει ως κύριο πρόγραμμα εκπομπές επικεντρωμένες στον πολιτισμό και την κλασική μουσική, ενώ γνώρισε σημαντική άνθηση την περίοδο που επικεφαλής του ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις.

  • ΕΡΑ Σπορ






  ακούστε ζωντανά



Ο σταθμός μεταδίδει 24 ώρες το 24ωρο πρόγραμμα αθλητικού περιεχομένου και μεταδόσεις αγώνων από όλα τα αθλήματα, ενώ στο πρόγραμμά του περιελάμβανε και πολιτικό δελτίο ειδήσεων.


  • Κόσμος




ακούστε ζωντανά

Ο σταθμός ξεκίνησε να λειτουργεί το 2001 και είναι ο πρώτος ελληνικός που έδωσε βάρος στην έθνικ  και τζάζ μουσική.


ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

Οι ακροατές της Ελληνικής Ραδιοφωνίας είχαν την ευκαιρία να ακούσουν περίπου 100 θεατρικά έργα το χρόνο από το ραδιόφωνο τους! 
"Το Θέατρο της Τετάρτης", "Το Θέατρο της Κυριακής" είναι εκπομπές που έδωσαν την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να παρακολουθήσει μοναδικές παραστάσεις.

Τίτλοι ορισμένων θεατρικών έργων που μεταδόθηκαν είναι:  

  • «Αμλετ», «Μάκβεθ», «Οθέλλο», «Ρωμαίος και Ιουλιέττα», «Ριχάρδος ο τρίτος» του Σαίξπηρ, 
  • «Μακρύ ταξίδι της Μέρας μεσ’ τη Νύχτα»,  «Παράξενο Ιντερμέτζο» του Ο’ Νηλ, 
  • «Δον Ζουάν», «Τρεις Αδελφές»  του Τσέχωφ, 
  • «Ρινόκερως» του Ιονέσκο, 
  • «Φυγάς» του Τέννεση Ουίλιαμς

  • «Κούρος», η «Μέλισσα» και ο «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος» του Καζαντζάκη, 
  • «Διγενής» του Σικελιανού, 
  • «Θεοφανώ» του Άγγελου Τερζάκη, 
  • «Γυάλινο άλογο», «Ηχώ και Νάρκισσος» του Νότη Περγιάλη 
  • «Καμπάνα και το χελιδόνι» του Ιάκωβου Καμπανέλη 
  • «Βασιλιάς Ανήλιαγος» του Πολέμη, 
  • «Βρυκόλακας» του Εφταλιώτη, 
  • «Μελτεμάκι» του Παντελή Χορν, 
  • «Ποπολάρος» του Ξενόπουλου
Ο Βυσσινόκηπος - Τσέχωφ

 
Παίζουν με τη σειρά που ακούγονται Γιάννης Μόρτζος, Τζέση Παπουτσή, Γιώργος Χριστόπουλος, Άννα Αδριανού, Πέτρος Φυσσούν, Σοφία Κακαρελίδου, Ιάκωβος Ψαρράς, Θάνος Καληώρας, Γιώργος Μοσχίδης, Δημήτρης Χρυσομάλλης, Νίκος Γαλιάτσος, Αλέκος Μαυρίδης, Νίκος Νικολάου

Φον Δημητάκης -  Δημήτρης Ψαθάς


Στο ρόλο του Φον Δημητράκη ο Σταύρος Παράβας* *Παίζουν με τη σειρά που ακούγονται οι ηθοποιοί Ελευθερία Σπανού, Βιβέτα Τσιούνη, Ουρανία Μπασλή, Ουρανία Μαμάη, Γιάννης Κάσδαγλης, Χλόη Λιάσκου, Μάκης Πανώριος, Τόλης Πολλάτος, Αντώνης Κουτσελίδης, Θεοδόσης Ισαακίδης, Κώστας Χατζούδης


Παράλληλα υπήρξαν και εκπομπές με θεατρικά έργα για παιδιά, όπως "Κάθε Σάββατο και κάτι άλλο" του Νικόλαου Πιλάβιου ή του γνωστού και ως Παραμυθά και  "Εδώ Λιλιπούπολη".


Ο ευτυχισμένος πρίγκηπας - Oscar Wilde


Διαβάζει ο Δημήτρης Χορν (1977) από την εκπομπή "Κάθε Σάββατο και κάτι άλλο"


Εδώ Λιλιπούπολη 

  όλες οι εκπομπές

Μικρά και μεγάλα παιδιά λάτρεψαν τον κόσμο της Λιλιπούπολης και τα καμώματα των κατοίκων της. Η Λιλιπούπολη ήταν μια "παιδική" (όχι όμως παιδιάστικη) εκπομπή, "για παιδιά και έξυπνους μεγάλους", η οποία λατρεύτηκε, αλλά και πολεμήθηκε, ίσως επειδή ασκούσε κριτική χωρίς διακρίσεις σε πρόσωπα και θεσμούς.

Ανάμεσα στους ηθοποιούς που ακούγονταν στην σειρά ήταν οι Βασίλης ΜπουγιουκλάκηςΆννα ΠαναγιωτοπούλουΣταμάτης ΦασουλήςΛευτέρης ΒογιατζήςΣαπφώ ΝοταράΛυδία Κονιόρδου, Μίρκα Παπακωνσταντίνου Μίνα ΑδαμάκηΘόδωρος Μπογιατζής Σταύρος ΜερμήγκηςΛάμπρος Τσάγκας και Μίμης Χρυσομάλλης.

Η Μαριανίνα Κριεζή ήταν η στιχουργός των τραγουδιών και μια σειρά νέων, για εκεινη την εποχή,καλλιτεχνών Δημήτρης ΜαραγκόπουλοςΛένα ΠλάτωνοςΝίκος Κυπουργός και Νίκος Χριστοδούλου συνέθεταν τις μουσικές, τα οποία τραγουδούσαν οι Σπύρος ΣακκάςΣαβίνα ΓιαννάτουΑντώνης Κοντογεωργίου και Νένα Βενετσάνου.