20.2.17

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Το πρόγραμμα με αφορμή την ένταξη των μαθητών στα σχολεία της πόλης μας από το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Σκαραμαγκά,που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄Αθήνας σε συνεργασία με το Δήμο Χαϊδαρίου και την οργάνωση "Ορίζοντες - Ανθρώπινες και Πολιτιστικές Δράσεις" ολοκληρώθηκε με συγκινητική εκδήλωση στο δημαρχείο του Χαϊδαρίου. 

Η χθεσινή εκδήλωση, με τίτλο: "Ο διάλογος μεταξύ των πολιτισμός ξεκινάει από τα παιδιά", αποτελεί μία σπουδαία στιγμή όχι μόνο για το Δήμο μας αλλά και για όλη την Ελλάδα καθώς έστειλε ένα δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης, αγάπης και συνεργασίας. 

Στη συγκινητική αυτή γιορτή των παιδιών παρευρέθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και  ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γιαβρόγλου.

Με υπερηφάνεια παρακολουθήσαμε τα παιδιά της χορωδίας του σχολείου μας που σε συνεργασία με τα παιδιά από το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Σκαραμαγκά, υπό τη διεύθυνση της κ. Ελευθερίας Κουρούνη, να ερμηνεύουν άρτια τα τραγούδια, που με τόσο κόπο προετοίμασαν.


Χειροκροτήσαμε την παρουσίαση για τον πίνακα ζωγραφικής που ετοίμασαν οι μαθητές και μαθήτριες του 8ου  Δημοτικού  Σχολείου  Χαϊδαρίου μαζί με τα παιδιά από το Κέντρο Φιλοξενίας του Σκαραμαγκά. Το έργο τους, μια δημιουργία διαστάσεων 3x7 μέτρων, αποτυπώνει τις πανανθρώπινες αξίες της ζωής και τα δεινά του πολέμου και πρόκειται να ταξιδέψει εως την Ιαπωνία, καθώς εντάσσεται  στο πρόγραμμα Kids’ Guernica peace painting.

Προκόπης Παυλόπουλος

"Είστε ένα κομμάτι μας, θα μείνετε εδώ όσο χρειασθεί, ώσπου να τελειώσει ο εφιάλτης του πολέμου"

«Τα παιδιά είναι οι καταλληλότεροι φορείς του διαλόγου των πολιτισμών, γιατί αυτά νιώθουν πολύ περισσότερο τι σημαίνει πόλεμος. Δεν είναι μόνο ο ξεριζωμός από τις εστίες τους, είναι το γεγονός ότι ο πόλεμος και οι συνέπειές του φράζουν το μέλλον, καταστρέφουν την ελπίδα, την οποία εμείς οι Λαοί της Δύσης, με τις ευθύνες που φέρουμε γι΄ αυτούς τους πολέμους, πρέπει να το αποκαταστήσουμε».

«Ο διάλογος των πολιτισμών είναι το καλύτερο μέσον για να αντιμετωπίσουμε τον πόλεμο και να υπερασπισθούμε την ειρήνη... Γιατί ο διάλογος των πολιτισμών βοηθάει πριν απ΄ όλα όχι μόνο να σταματήσουμε τους πολέμους, βοηθάει να μην έχουμε πολέμους. Γιατί όταν εκραγεί ο πόλεμος από εκεί και πέρα οι συνέπειες πολλές φορές είναι ανεπανόρθωτες, όπως δυστυχώς συμβαίνει σήμερα...».
«Παιδιά που βρίσκεστε στην Ελλάδα, να ξέρετε ότι η χώρα μας είναι κοιτίδα και λίκνο ενός δικού της πολιτισμού που είχε την τύχη όμως να είναι η βάση του πολιτισμού της Ευρώπης και της Δύσης. Και αυτό οφείλεται στο ότι αυτός ο πολιτισμός στηρίζεται στον Άνθρωπο, στηρίζεται στην Ειρήνη, στηρίζεται στη Δημοκρατία στηρίζεται στην Δικαιοσύνη. Και μέσα από αυτές τις αρχές σας υποδεχόμαστε»
Κωνσταντίνος Γιαβρόγλου
«Τις επόμενες δεκαετίες θα γραφτούν πολλά βιβλία για το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα. Τα ελληνόπουλα θα είναι περήφανα, όταν κάποια στιγμή μετά από 50 χρόνια, θα ξεφυλλίζουν τις σελίδες που θα αναφέρονται στην υποδοχή των μικρών προσφύγων στα ελληνικά σχολεία.»
Αδάμ Στάμος
«Εύχομαι  ο διάλογος μεταξύ των πολιτισμών να άρχιζε από τα παιδιά, σε ένα συνειδησιακό και ψυχολογικό πεδίο, που δεν θα οδηγούσε έθνη και λαούς στη φτώχεια, στην ανέχεια, στον ξεριζωμό, στην οικολογική απερήμωση, σε φυλετικές διακρίσεις, σε εμφύλιους και θρησκευτικούς πολέμους.»
«Καλωσορίζουμε τα παιδιά μας. Χτες στο Χαϊδάρι, αύριο στο Αιγάλεω, μεθαύριο στο Περιστέρι. Θα τους προσφέρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε», είπε και καταχειροκροτήθηκε.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.